Geweld tegen meisjes en vrouwen

Uit een recente studie van de Verenigde Naties blijkt dat wereldwijd 1 op 3 vrouwen geweld zal ondergaan al dan niet seksueel. http://www.unwomen.org/en/what-we-do/ending-violence-against-women/facts-and-figures)

In 2008 lanceerde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon: UNiTE to end violence against women. Een initiatief om het wereldwijde geweld op vrouwen te stoppen. Alle informatie vind je op http://endviolence.un.org/index.shtml.

UNiTE

Als referentiekader enkele gekende cijfers uit België:

 • 43 000 verkrachtingen per jaar, meer dan 100 per dag, waarvan amper 4000 aangiften jaarlijks, waarvan er 44% geseponeerd worden (cijfershttp://www.stopdeverkrachters.be, een initiatief van de Vrouwenraad)
 • 1 op 5 vrouwen in onze samenleving kreeg te maken met fysiek geweld in haar leven, 1 op 10 vrouwen kreeg te maken met seksueel misbruik, 1 op 10 vrouwen kreeg te maken met partnergeweld, bij 1 op 30 vrouwen doet het geweld zich voor tijdens de zwangerschap of het jaar voor de zwangerschap (cijfers doctoraatsstudie rond partnergeweld van dr. Kristien Roelens van de vakgroep Uro-gynaecologie aan Ugent van 19 januari 2009)
 • In 2012 registreerde de politie 20 370 gevallen van fysiek geweld tussen partners (waarvan 85 % vrouwelijke slachtoffers) en 19 616 gevallen van psychisch geweld tussen partners. In de publieke sfeer ging het om 3421 verkrachtingen (meer dan 95 % van de daders zijn mannelijk) en 245 groepsverkrachtingen. Bovendien worden volgens de meest recente veiligheidsmonitor meer dan 90 % van de seksuele delicten niet aangegeven en dus ook niet opgenomen in de politiestatistieken. (http://www.vrouwenraad.be/content.aspx?PageId=810)

Waarom het belangrijk is om het geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen (deze lijst is niet volledig en is zeker nog uit te breiden):

 • het is een schending van de mensenrechten
 • het is een schending van de integriteit van meisjes en vrouwen met verregaande fysieke, emotionele en psychische gevolgen
 • het lijden dat dit veroorzaakt heeft gevolgen op schoolprestaties, werkprestaties en daaruit rechtstreeks voortvloeiend op de economische status van iemand, alsook op diens bijdrage aan de maatschappij in andere vormen dan economische productiviteit
 • de gevolgen van geweld strekken zich vaak ver uit over de jaren heen; een verhoogde kans op middelenmisbruik, het langdurig gebruik van psychofarmaca, eventuele opnames in de psychiatrie, verhoogde kans op suïcide, relationele problemen, gezinsproblemen, meer gezondheidsproblemen door chronische stress en de verstoring van het endocriene stelsel etc.
 • geweld tegen meisjes en vrouwen heeft ook gevolgen voor de partners, familie,  vrienden, kennissen en collega’s van de slachtoffers
 • de gevolgen van geweld strekken zich ook uit naar kinderen en kleinkinderen van slachtoffers toe en verwordt zo tot een intergenerationele problematiek (zoals onder meer aangetoond in de Adverse Childhood Experiences Study en daaruit voortvloeiende studies diverse ACE studies

Belangrijke data doorheen het jaar voor het thema geweld tegen meisjes en vrouwen die op de kalender mogen:

 • 14 februari V-Day/One Billion Rising
 • 8 maart Internationale Vrouwendag
 • 11 november Vrouwendag (Vrouwen Overleg Komitee)
 • 25 November Internationale Dag tegen het Geweld op Vrouwen (VN) + de 16 dagen die hierop volgen tot aan de Internationale Dag voor Mensenrechten op 10 december
 • Iedere 25ste van de maand: Orange Day in het kader van UNiTE

Belgische officiële websites

Hier vind je informatie door officiële instanties, je vindt er ondermeer bijv. welke stappen je kan ondernemen bij partnergeweld of verkrachting. Deze websites zijn zowel voor slachtoffers als voor mensen die slachtoffers bijstand willen verlenen.

Partnergeweld, wat nu?
www.partnergeweld.be

Verkrachting, doorbreek de stilte
www.hulpnaverkrachting.be

Ik zwijg niet meer
www.ikzwijgnietmeer.be

1712 Het nummer dat je belt bij vragen over geweld
www.1712.be

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s