Crisis situaties en geweld tegen vrouwen

In de voorbije dagen ben ik allerlei artikels tegengekomen. De epidemie van seksueel geweld tegen vrouwen wordt sterker naarmate er zich crisissituaties voordoen. In Syrië wordt verkracht, in vluchtelingenkampen wordt verkracht, onderweg worden vluchtelingen verkracht, medewerkers van hulporganisaties worden verkracht en dit dan wereldwijd. De verkrachters; lokale bevolking, vluchtelingen, smokkelaars, medewerkers van hulporganisaties …

Er ontstaat tijdens een crisis een toestand van wetteloosheid waarin ongestraft, en dit weten daders maar al te goed, misbruik en verkrachtingen kunnen plaatsvinden. Wat ik hieraan vreemd vind is dat dit als een nieuw en onverwacht fenomeen wordt behandeld en waarom we in 2015 er niet in slagen om dit te beperken en adequaat te bestraffen. De ontkennings- en verzwijgingspolitiek is om van te braken. 

Wat gaat er verder gebeuren met de getraumatiseerde vrouwen, kinderen en mannen die instromen in Europa en elders ter wereld, welke therapeutische opvang kan verzorgd worden? Wat gaat er verder gebeuren met al de daders? Hoe kunnen zij bestraft worden?

We slagen er al slecht in om seksueel geweld in tijden van vrede uit te roeien. Dit moet dringend veranderen.

Het is een heel grote taak om dit als maatschappij of groep op te vangen, het gaat niet enkel om een onderdak en voedsel voorzien, nee. De voorgeschiedenis, het gedachtegoed en (zelfs onvertelde) verhalen van mensen worden ingewoven in ons erfgoed. Wat kunnen we doen om de destructieve trauma’s en destructieve patronen op te vangen?

Gelijkheid van mannen en vrouwen, of althans het streven daarnaar is een verworven Westers recht. Hier moet met vlijt aan verder worden gewerkt en dit “moet” duidelijker worden. Het “moet” zichtbaarder zijn in onze maatschappij. Als wij onszelf als Westerse mensen vrij willen noemen is het tijd dat mannen en vrouwen de rangen sluiten voor vrouwenrechten overal ter wereld en tegen geweld tegen vrouwen. 

Women Refugees Fleeing Through Europe Are Told Rape Is Not A Real Issue

‘NO BORDERS’ ACTIVIST GANG RAPED BY MIGRANTS, PRESSURED INTO SILENCE TO NOT ‘DAMAGE CAUSE’

Aid agencies accused of hiding scale of sexual assaults on employees

Advertentie

A woman’s right to say ‘meh’

A woman’s right to say ‘meh’: being sex positive won’t guarantee you an orgasm by Alana Massey

“It is more emotionally laborious for a lot of women to explain why they don’t want to have mediocre sex than to simply have the mediocre sex. It’s just that the sex does approximately as much for us as making a cupping motion over our elbow over and over again. It doesn’t hurt, but why would we?”

“We tell women to have sex with as many partners as they like, but then don’t vigorously encourage those partners to be any good at sex. Women who opt out of frequent sex or sex entirely are considered repressed, and women who opt in are considered worthy of disrespect.”

3 doden per week door partnergeweld

http://www.demorgen.be/binnenland/3-doden-per-week-door-partnergeweld-a2196773/

162 doden door partnergeweld in 2013 in België. Dat is ongeveer 3 doden per week. Het hoeft geen betoog dat het merendeel van de slachtoffers vrouwelijk zullen zijn. 3 vermoorde mensen per week omdat ze een relatie hebben of een relatie hadden. Ik ben benieuwd naar de reacties uit politieke hoek.

Ratificatie iemand? Kunnen we misschien eens wat proactieve maatregelen in het leven roepen zodat we dit cijfer naar beneden halen? Het is mijn overtuiging dat 99% van deze moorden hadden kunnen voorkomen worden. In de pers worden aanwijzingen gemaakt in de trend van “tja het zijn moeilijke tijden en dit is dan collateral damage”. Of was het de fout van de slachtoffers misschien omdat ze niet of niet snel genoeg om hulp vroegen?

Waarom niet de vraag: 162 mensen hebben in 2013 hun partner of ex-partner vermoord, hadden we dit op enigerlei wijze kunnen voorkomen? En nog zoveel andere vragen, maar victim blaming en verwijzingen naar “moeilijke tijden” zijn achterhaald en meer nog zijn gevaarlijk. Media ik kijk naar jullie en haal mijn schouders op mag partnergeweld en moord binnen partnerrelaties alsjeblieft nou eens zonder clichés in de pers verschijnen. Stoffeer de artikels liever met vragen en verwijzingen naar de vele studies en cijfers die gekend zijn, verschaf websites en contactgegevens van de organisaties die (pro)actief hulp en ondersteuning bieden. Verwijs naar die organisaties die wel voor verandering willen gaan. Vraag naar wat er ter preventie kan gebeuren.

Alvast voor nu; binnenkort is het weer zover One Billion Rising, editie 2015. Op http://www.onebillionrising.org vind je er alles over, inclusief wat jij kan doen en waar je kan deelnemen.

Een zomerwaardig lichaam

Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ik wandelde onlangs voorbij de uitgestalde magazines in een supermarkt. Het viel me op dat bij enkele van de grote namen onder de magazines ik steeds hetzelfde thema zag terugkomen. Het viel zo hard op en ik dacht bij mezelf, wacht dit is te gek, ik maak er een paar foto’s van want hier ga ik iets over schrijven.

Zomeredities Magazines Vlaanderen 2014

Ik weet dat ik jaren geleden als jong meisje en als jonge vrouw heel erg onder de indruk geraakte van dit soort covers en dat ik ze kocht om uit te vinden hoe ik mijn “nukkige” lichaam in model kon krijgen door alle tips and tricks die ik zou kunnen lezen in deze magazines. Ondertussen zijn er enkele jaren aan voorbij gegaan. Ik merk dat ieder jaar dezelfde boodschap wordt herhaald. Beste vrouwen: er is iets mis met jullie vrouwenlichamen: ze zijn niet zomerwaardig en bijgevolg jullie ook niet (ook een enkel mannenmagazine geeft dezelfde boodschap aan mannen, vandaar dat ik die ook bijgevoegd heb als illustratie).

Cosmopolitan; moedigt ons aan om bikinifit te worden, want je kan echt niet in een bikini verschijnen zonder fit te zijn, dus wel strakker en gezonder in 14 dagen
Marie Claire; gaat ervan uit dat een zomerlijf gewenst is, en je kan binnenin ontdekken welke simpele trucs en technieken werken om het zover te krijgen
Men’s Health; mannen het is tijd voor het ultiem zomerlichaam m.a.w. zoals je nu bent kan echt niet
Vitaya; blijkbaar houden vrouwen te veel vocht vast en een bikinislank lichaam is enkel beschikbaar na het volgen van een vochtafdrijvend weekmenu
Goed Gevoel; benen met cellulitis kunnen echt niet, bye bye cellulitis en de strakste mooie benen worden zo aangeboden met hun benenplan + 10 sleutels tot een geslaagd dieet (dit is voor om duidelijk te maken dat we het moeilijk hebben om diëten te laten slagen) en wel wetenschappelijk bewezen!
Libelle; maakt niet uit wat de rest van het jaar betreft maar voor de zomer moet je in topvorm zijn met een lightmenu en een plan voor een strakke buik (beste vrouwen die dikke buik kan echt niet!)

Ik hoor het ook rond me; het is tijd om te diëten, sapkuren te volgen, calorieën te tellen of punten, op de weegschaal te gaan staan en het is gedaan met desserten want de zomer komt eraan. Het bezorgt een heleboel vrouwen bijkomende stress en er komen heel wat schuld en schaamtegevoelens bij kijken bij dat zogenaamde zomeronwaardige lichaam dat we blijkbaar meesleuren als bagage of een verschrikkelijk uitziend meubelstuk.

Wacht nu eens even … In de eerste plaats gaat het niet over hoe je eruit ziet maar wel of je gezond bent en of je je lekker in je vel voelt.

  • Voel je je fris, vitaal en zelfzeker?
  • Heb je voldoende energie om je leven te leiden zoals het nu is en je passies te volgen, of voel je je voortdurend moe?
  • Slaap je voldoende?
  • Is het misschien tijd om eens een grondige bloedanalyse te laten doen bij je dokter?
  • Is het tijd om je dagelijkse voedingsgewoonten (en die van je gezin) grondig onder de loep te nemen?
  • Zijn je relaties met de mensen die je intieme kring uitmaken voedend of uitputtend?
  • Wat kan je vandaag doen om ervoor te zorgen dat je je morgen en binnen 10 jaar (en verder) ook nog goed en fit voelt?
  • Staat jouw arts aan je zijde in deze visie? Durf je alles te zeggen en te vragen bij je arts en vind je een luisterend oor ook bij klachten die niet onmiddellijk een duidelijke oorzaak hebben of dringend lijken?

Gezondheid behoeft een lange termijn visie, geen oppervlakkige sprintvisie die je aanmoedigt om een gek dieet te volgen of te gaan sporten als iemand met een manische aandoening en je lichaam te mishandelen en misschien verder in de war te sturen en dit enkel en alleen om wat strakker en bikiniwaardig te zijn 1 seizoen per jaar.

Het gaat er in de eerste plaats niet over hoe je eruit ziet maar wel of je gezond bent en of je je lekker in je vel voelt.

Ik heb de voorbije maanden enkele lezingen ontdekt die ik graag wil delen met jullie. Het zijn pareltjes aan informatie vind ik persoonlijk. Het zijn blikopeners en nodigen uit om met mildheid en liefde met jezelf en je lichaam om te gaan.

The shocking truth about your health door Lissa Rankin (gynaecologe)
The pace of modern life versus our cave woman biochemistry door Libby Weaver (biochemicus)
Sleep your way to health door Sara Gottfried (gynaecologe en yoga lerares) – de eerste minuten zijn commercieel, maar nadien krijg je een heleboel nuttige informatie

Ik wens jullie alvast een zomer toe vol heerlijke gedeelde buitenmomenten met vrienden en familie, gras en zand tussen jullie tenen, picknicks, BBQ’s, bellen blazen, dagdromen, avonturen, veilige reizen, genieten van de warmte van de zon op jullie huid, tijd om te ontspannen, massa’s kansen om te herbronnen en een zacht zomerbriesje.

Oh en over dat bikinilichaam: doe die bikini aan en geniet van het strand/zwembad/zee/meer/…, de zomer is van iedereen!

bikinibody

Vrouw Zijn en Vrouwenwelzijn in Vlaanderen

Vlaanderen is geen gunstige regio om te wonen als vrouw.

Op het eerste zicht lijkt het allemaal goed. We hebben toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, professionele kansen, een redelijk gelijke kansen beleid en toch is er iets niet in orde.

• Vlaanderen heeft het grootste aantal zelfmoorden onder vrouwen van Europa.
• In België hebben we het grootste aantal borstkankers bij vrouwen ter wereld.
• 1 op 5 vrouwen zal in België partnergeweld ondergaan.
• 43 000 vrouwen worden jaarlijks verkracht in België.  4000 zullen er klacht neerleggen waarvan 44% klachten zullen geseponeerd worden zonder gevolg.
• Een onbekend aantal gevallen van seksueel misbruik en geweld tegen meisjes (binnen het gezin) maakt ook deel uit van ons maatschappelijk gegeven.
• We staan na Frankrijk op de 2de plaats in Europa voor de prevalentie van eetstoornissen bij meisjes en vrouwen.
• Depressie komen tweemaal zoveel voor bij vrouwen tov mannen in België.  België is globaal koploper voor het voorschrijven van benzodiapines. Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat het aantal voorgeschreven antidepressiva verdubbeld is vergeleken met 10 jaar terug (dd 2011).

Het gaat niet goed met de Belgische vrouw en al helemaal niet met de Vlaamse vrouwen.

Ik denk dat het tijd is voor een revolutie. Ik denk dat het tijd is om ons te bevrijden van de schaduw waaronder we in Vlaanderen als vrouwen overleven. Zwijgen, je kruisje dragen, hard werken, zelfopoffering, niet te hard opvallen. We hebben een zware culturele baggage als vrouwen in Vlaanderen. In ons taalgebruik vind je o.m. ieder huisje heeft zijn kruisje, de vuile was niet buitenhangen, dat neem je mee in je graf. Er zijn heel veel onuitgesproken regels, gedragscodes waarmee we zelf werden opgevoed, die we onderling hanteren en die we misschien ook meegeven in onze opvoeding. Het is tijd om licht te schijnen in het duister. Mag je in Vlaanderen, want daar wil ik even op focussen, als vrouw vrij je mening uiten? Mag je hardop spontaan lachen? Mag je vrij dansen? Mag je duidelijk iets aanwijzen dat niet goed gaat? Mag je vrij een beetje gek doen en grapjes maken (je weet wel dat het misschien wel opvalt)? Mag je levensvreugde verspreiden? Mag je een ‘sterke’ vrouw zijn? Mag je het oneens zijn met iemand? Mag je, al is het even, niet gedurig voorthollen alsof er iets je op de hielen zit? Mag je beter in iets zijn dan bijvoorbeeld je echtgenoot? Welke boodschappen draag jij mee over vrouw zijn?

Tijd voor verandering. Waar te beginnen? Ik stel voor dat we starten met een bewustzijnsverandering. Eerst moeten we erkennen dat er een probleem is. Vervolgens is het een open uitnodiging voor iedereen om aan zelfonderzoek te doen. Wat zijn jouw overtuigingen? Zijn het jouw overtuigingen of heb je ze meegekregen van thuis of de sociale kring waarvan je deel uitmaakt? Zijn je overtuigingen schadelijk voor jezelf of anderen? Zo ja, tijd om te veranderen. Zo nee, tijd om je licht te laten schijnen en jezelf meer te uiten. 

Geïnteresseerd over wat er in je leeft?

Pak pen en papier en vul aan. Vul zoveel mogelijk opties aan waar je maar aan kan denken.

Een vrouw is … (vul aan)
Een vrouw is niet … (vul aan)

Een vrouw doet … (vul aan)
Een vrouw doet niet … (vul aan)

Een vrouw mag … (vul aan)
Een vrouw mag niet … (vul aan)

Voor mannen

Mannen moeten hierin een grote stap nemen, een deel van het probleem dient ook bij mannen opgelost te worden, de algemeen aanvaardde houding dat je jezelf, andere mannen, vrouwen en kinderen fysiek of verbaal geweld mag aandoen wel ergens ok, aanvaardbaar of leefbaar is kan echt niet meer. Geweld in gezinnen, weg ermee. Vrouwen verkrachten: Boeoeoeo, mag niet, echt niet! Onrespectvol bejegenen en de grenzen overschrijden: Nee! Ben je zo een man, zoek hulp. Ken je zo een man als man; wijs hem terecht. Ben je niet zo een man: laat je licht schijnen als voorbeeld hoe het wel kan! Dank je. Wees een rolmodel en laat je niet intimideren.

Voor vrouwen

Maar ook wij vrouwen onderling hebben een weg af te leggen, waarin we geduldig moeten zijn ten aanzien van onszelf maar ook elkaar. We zitten met een erfenis, een legaat wat bij velen nog heel diep zit.

Ik stel een vrouwelijke welzijnsrevolutie voor; vrouwen die lekker in hun vel zitten, vrouwen die hun verlangens kunnen erkennen en communiceren, vrouwen die kiezen voor radicale innerlijke zelfzorg, vrouwen die evenwichtig kunnen geven en ontvangen, vrouwen die in hun kracht staan als hoedsters van hun gezin en de maatschappij, vrouwen die durven kiezen voor liefdevolle relaties waarin ze gedragen en ondersteund worden om te houden van het leven, vrouwen die elkaar sterker maken, vrouwen die durven spreken en zich uiten, vrouwen die met zachtheid landen in het hier en nu, vrouwen die hun vrouwenlichaam koesteren en het inherente creatieve potentieel ervan erkennen, vrouwen die stralende moeders zijn, vrouwen die kwetsbaar kunnen zijn, vrouwen die verbonden zijn met hun intuïtie, vrouwen die bewust vorm geven aan hun leven, vrouwen die vrouw mogen zijn, ieder op haar eigen unieke manier.

Sisterhood

Voor iedere vrouw; radicale innerlijke zelfzorg gecombineerd met toegewijde dagelijkse keuzes voor een gezond en veerkrachtig lichaam. 
Voor vrouwen onderling wil ik een zusterschap voorstellen onder vriendinnen, tussen zussen, moeders en dochters, tussen moeders, schoonmoeders en schoondochters, collega’s, buren, … ik begrijp dat dit in sommige gevallen onmogelijk lijkt, maar zoek zusterschap onderling bij elkaar op. Praat met elkaar, eerlijk, over de dingen die er voor jou echt toe doen, dingen die je ’s avonds in bed wakker houden, dingen die je blij maken, lach samen, zing samen, dans samen, huil samen, maak ruzie en leg het samen bij, maar durf investeren in andere vrouwen en durf daarbij kwetsbaar zijn. Maak elkaar sterker, benoem wat die andere zo goed doet, van cupcakes bakken tot een thesis schrijven, van op briljante wijze om te gaan met een peuterbui tot het onderhandelen over loonsverhoging, geef complimenten. Leer van elkaar, steun elkaar, til elkaar hoger. Durf uit te spreken als je iets niet goed vindt of het je boos maakt of verdrietig. Vrouwen moeten gek genoeg niet minder praten, zoals wel al eens geopperd wordt, maar meer, over alles en durven praten en delen. Zoek steun bij en geef steun aan andere vrouwen om te kiezen voor radicale innerlijke zelfzorg en dagelijkse keuzes die bijdragen aan je levenskwaliteit.